Is WordPress wel een veilig platform?

by | jan 11, 2016 | veiligheid, webdesign, wordpress | 0 comments

WordPress = open source. Is dit een veilig platform?

Is wordpress een veilig platformBij WWWild bouwen we onze websites meestal met WordPress. We staan daar bepaald niet mee alleen. Volgens de laatste tellingen zijn maar liefst een kwart van alle websites met WordPress gemaakt. En wanneer we kijken naar de CMS-markt (Content Management System)  staat WP voor bijna 60 % van de markt. En deze cijfers gaan nog steeds in stijgende lijn. WordPress verovert de markt stormenderhand. Maar gaat dit succes niet ten koste van de veiligheid?

Enkele veelzeggende voorbeelden

Om je een indruk te geven van de betrouwbaarheid en de robuustheid van WordPress geef ik je een kleine selectie van enkele gerenommeerde bedrijven die op dit platform lopen.

Ik zou nog dagen tot zelfs jaren verder kunnen gaan met deze opsomming. Het hoeft weinig uitleg dat deze sites WordPress niet zouden gebruiken als er ook maar de minste twijfel bestond of dit een degelijk, veilig platform is.

Wat WordPress doet rond de veiligheid

WordPress neemt de veiligheid van zijn platform méér dan serieus met een permanente staf van 25 mensen, die zich enkel daarmee bezig houdt, en een constante input van externe specialisten. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld een vijftal belangrijke updates rond de veiligheid gelanceerd. WordPress is fundamenteel een veilig platform, zolang deze up to date wordt gehouden. Nu dit automatisch gebeurt, zijn de meeste problemen dan ook van de baan. Maar geen enkel computersysteem is perfect. Geen enkel platform is onfeilbaar.

Wanneer veilig nog veiliger wordt

Zonder al teveel extra werk, kun je je website nog een stuk veiliger maken. Heel belangrijk is de juiste host provider te kiezen. WWWild werkt steeds met Host Gator. Deze firma staat wereldwijd aan de top van kwalitatieve hosts, en biedt bij zijn abonnementen extra beveiliging aan. Er is een back up systeem, dat je site constant controleert. Bij de minste onverwachte wijziging grijpt het systeem in. Ook interessant zijn enkele plugins:

  • iThemes Security: beste beveiligingsplug-in tegen brute force attacks. Op meer dan dertig manieren versterkt deze plug-in de veiligheid van je wordpress website.
  • Wordfence: topbeveiliging die je site scant, controleert of je code werd aangepast, op malware en op achterpoortjes.
  • All in One WP Security: de top volledig gratis plug-in. Heeft 3 standen. de gewone stand loopt meestal perfect, maar als je de beveiliging nog wat opkrikt, loop je behoorlijk risico je wordpress site volledig te breken. Oppassen dus!

Er bestaan nog andere goede en minder goede plug-ins die je wat extra veiligheid kunnen bezorgen. Maar de meesten doen wat de voorgestelde plug-ins ook doen.

Conclusie

Een perfecte beveiliging bestaat er niet. Maar het is absoluut verstandig om eerder voorzichtig te zijn én je website extra te beveiligen. WordPress is een veilig platform, maar door zijn enorme succes ook een geliefd doelwit van hackers. Dankzij een uitgebreid beveiligingsteam en de mogelijkheid een plug-in te gebruiken voor wat extra loop je echter geen groot risico. En zorg er vooral voor dat je wordpress installatie en al de plug-ins die je gebruikt regelmatig up to date worden gebracht.

Voor een veilige wordpress website

Contacteer WWWild

Voor een website die opbrengt !

Klik hier