Is Scrivener een waardig alternatief voor MS Word? Of is het meer dan dat? Scrivener voor Mac is al toe aan versie 2.
Bij Scrivener voor Windows is versie 1.9.7 de meest recente.

Wat is Scrivener en waarom zou je dit programma gebruiken? Een vergelijking met Microsoft Word maakt veel duidelijk…

Zin om een boek te schrijven? Of moet je een thesis klaarkrijgen voor school? Heeft je baas je de opdracht gegeven een handleiding samen te stellen? Zoals iedereen grijp je naar een tekstverwerker. Maar deze taken met een tekstverwerker proberen te klaren, is net hetzelfde als met een koffielepel een put te proberen te graven. We gebruiken al jaren het verkeerde instrument voor deze taken. Zoals de meesten ben ik opgegroeid met Microsoft Word, al heb ik er ook een periode WordPerfect opzitten. Wie een artikel, brief of nota moet schrijven haalt MS Word boven. En Word werkt wel OK, al moet je soms oppassen om niet te verdrinken in al de menu’s en mogelijkheden. Maar eens dat je het doorhebt, is het perfect opgewassen voor deze taken. Maar wanneer je langere teksten wil maken, zoals een eindwerk of een volledige roman, bots je al snel op de limieten van Word. Het blijft allemaal ‘mogelijk’, maar voor je het weet ben je meer bezig met het uitzoeken hoe alles nu eigenlijk werkt, dan dat je je energie steekt in het creëren van je meesterwerk. Bovendien durft MS Word serieus te vertragen op minder zware computers, wanneer je tekst boven de 20 pagina’s uitgroeit.  Wanneer de autosave aan staat, – en dat moet je doen, of je verliest ooit al je werk bij een crash -, is de kans groot dat je heel wat tijd verliest met het staren naar een stotterend scherm. Ergernis is niet echt je vriend wanneer je probeert te surfen op de golven van je creativiteit…

scrivener scherm

Hier zie je de drie delen van het Scrivener scherm:
links is de binder met alle mappen, teksten en research, die je project uitmaken;in het midden zie je de tekst editor en rechts vind je tenslotte de inspector.

De grote verschillen

Kort vs. Lang

Microsoft Word is prima voor het kortere werk. Waarschijnlijk heb je er al mee moeten werken, dus minstens ken je de basis reeds.
Scrivener is dan weer sterk voor de grotere teksten. Je kunt gemakkelijk voetnoten en inhoudsopgaven maken.

Doorlopend vs. Stuk per stuk

In MS Word ben je bezig in een lang document. In principe zou je bijvoorbeeld per hoofdstuk een apart bestand kunnen aanmaken. Dit is echter niet zo praktisch. Al vlug blijkt dat je je goed moet organiseren of je mag op zoek naar dat verkeerd opgeslagen hoofdstuk. En hoe langer, hoe trager MS Word gaat werken.
In Scrivener werk je in kleine documenten die je via slepen kunt verplaatsen, of op een gedeeld scherm naast mekaar kunt zetten, om bijvoorbeeld de samenhang van je verhaallijn te checken. Ook lange doorlopende teksten zijn mogelijk. Ik moet nog de eerste klacht lezen in de support forums, dat Scrivener hier moeite mee zou hebben. Geen vertraging of gehaper dus. Ook de autosave gebeurt zo goed als onmerkbaar.

Typen vs. Organiseren

In Word ga je uiteindelijk vooral typen. Je kan behoorlijk wat lay-outen in het programma zelf, maar dit is uiteindelijk ook zo in Scrivener. Bovendien word je al snel geïntimideerd door de uitgebreide menu’s van Word.

In Scrivener bouw je een project uit. Je steekt je research in hetzelfde programma. Dit kunnen pdf’s zijn of foto’s, zelfs geluidsfragmenten of video’s. Je kan een folder maken met je karakters, een ander met je locaties, enz… Jij beslist!
Eén klik is er nodig om alles binnen handbereik te hebben. En als je moet gaan typen, dan doe je dat zonder de minste afleiding in de daarvoor voorziene modus. Zalig!

Word document vs. Alle mogelijke output

Wanneer je gedaan hebt met het typen en het lay-outen van je document heb je een afgewerkt word document. Die kan je omzetten naar andere bestanden, maar uiteindelijk blijft de lay-out (als alles goed werkt) dezelfde. Je zal de lay-out van je tekst moeten aanpassen aan het medium waarvoor het is gemaakt. Wil je thuis printen op je PC? Of moet het naar de drukker? Wil je een Ebook afleveren? Aan elke versie van je boek zul je achteraf moeten sleutelen, tot je de geschikte versies met de geschikte lay-out hebt per medium. Meermaals zul je externe programma’s nodig hebben om tot een goed resultaat te komen.

Scrivener doet het helemaal anders. Je hebt een verzameling van teksten, die aaneengezet wordt in de Outline modus. Maar voor en nadat je het gaat ‘verzamelen’ (compileren) blijft het gewoon dezelfde verzameling van teksten. Wanneer je gaat compileren en je tekst bijvoorbeeld drukklaar maakt, gebeurt pas de magie. Van je initiële werk kun je ongeveer alles maken wat je wil, zonder veel bijkomend gedoe. In een zucht heb je je boek verkoopsklaar gemaakt op amazon.com of is deze via het internet verzonden aan je print on demand drukker. En dat allemaal zonder iets aan je oorspronkelijk werk te veranderen. Dit alleen al zal je gigantisch veel tijd besparen.

Duur vs. Spotgoedkoop

Microsoft Word is marktleider en dat zal je portefeuille geweten hebben. Op bol.com kun je een Office jaarabonnement voor 1 PC kopen voor 67,99 euro. Voor jaarlijks 94,99 euro mag je die op 5 PC’s installeren. Let wel: deze versies zijn bestemd voor thuisgebruik. Een versie voor zelfstandigen of bedrijven komt nog een heel stuk duurder uit. Word kan niet alleen gekocht worden. Je moet direct het Office pakket aanschaffen.
Scrivener voor Windows kost je momenteel 41,19 euro. Voor de Mac versie, die iets meer mogelijkheden heeft, moet je 46,34 euro ophoesten. Niet per jaar. Eénmalig!  En eigenlijk doen ze bij Scrivener niet al te moeilijk over het aantal installaties die je hiermee activeert. Voor een bedrijf zul je waarschijnlijk meerdere exemplaren moeten aanschaffen. Voor thuisgebruik zal er niemand problemen krijgen.
Microsoft Word is wél de standaard
Inderdaad. Maar dat is absoluut geen probleem. Je kunt je Word documenten gewoon in het programma binnen slepen. En je kunt je werk ook als Word document laten compileren. En dit zonder de conversie problemen, die je bij sommige alternatieve tekstverwerkers wel hebt.

Scrivener-Logo

CONCLUSIE

Zoek je een goedkoop en gemakkelijk alternatief voor Microsoft Word en wil je lange teksten schrijven, of zelf je boek uitbrengen op de meest voorkomende media, dan is er niets beter op de markt te vinden dan Scrivener. Hoewel het er een stuk anders uitziet dan de typische tekstverwerker is het gemakkelijk aan te leren. En je krijgt er zoveel meer voor om je uitgave te kunnen plannen en van start tot finish onder controle te houden.

Binnenkort ga ik hier verder meer over schrijven. Momenteel is er te weinig op het internet te vinden in het Nederlands over Scrivener. Dat is zonde, want Scrivener is echt wel een droom voor schrijvers, bloggers of studenten, die hun eindwerk graag zonder problemen af zouden krijgen.

Hou de blog dus goed in de gaten!

Hier kun je Scrivener kopen:

 

 

 

Scrivener voor Windows

Buy Scrivener for Windows (Regular Licence)

Scrivener voor MacOS

Buy Scrivener 2 for macOS (Regular Licence)

 

Voor een website die opbrengt !