Waarom Scrivener MS Word K.O. slaat

by | nov 9, 2017 | Scrivener

Eens je met Scrivener hebt gewerkt ga je niet meer terug naar MS Word.
Hieronder geef ik je 10 willekeurige redenen waarom ik graag met Scrivener werk.

sCRIVENER TIP 1.

Al je bestanden onder 1 Scrivener project.   Herken je dit? Je zoekt je te pletter naar je Word documenten, die overal verspreid op je harde schijf rondslingeren. Je bent bezig met een meesterwerk, een proefschrift, je blog of (als je een beetje op mij gelijkt) met van alles door elkaar. Voor je het weet verzuip je in tabs met geopende documenten en groeit je frustratie, tot je er uiteindelijk de brui aan geeft. Aaargh !!! Met Scrivener heb je dat probleem niet. Alles zit bijeen onder 1 project. Wanneer je het document waaraan je werkt samen met je research wil bekijken kan dat in 1 project. Je moet niet wachten tot elk bestand wordt geladen. Hallelujah !!!

sCRIVENER TIP 2.

Het plannen van je project(-en) was nog nooit zo gemakkelijk.


Je creatieve brein bruist van wilde gedachten. Elementen van de plot verschijnen glashelder voor je geestesoog. Een nieuw karakter dient zich ongevraagd aan. Na research weet je exact welke blogpost je binnenkort moet schrijven. Voor je het goed doorhebt verzuip je in een creatieve chaos en raakt niks deftig uitgewerkt. Je kunt natuurlijk voor elk idee een document maken maar hoe vind je alles nog terug? Scrivener is gemaakt voor jou! In de binder kun je al je projecten ordenen. Je kan een planning uitwerken op een virtueel prikbord, waarop je kaarten met je ideeën plakt. Je kan zonder de minste moeite scenes en hoofdstukken van je manuscript verplaatsen tot je tevreden bent over het resultaat. Alles binnen Scrivener ! 

sCRIVENER TIP 3.

Stel je doelen met Scrivener

We lopen allemaal sneller als we duidelijke doelen stellen.
Met de Project Targets is dat precies wat je doet voor je schrijfwerk. Je kunt instellen hoeveel woorden je volledige manuscript moet bevatten, of je kunt instellen hoeveel je wil schrijven per dag. Met de Project Statistics hou je precies bij hoever je bent. Scrivener berekent zelfs voor jou ongeveer hoeveel pagina’s je kunt vullen in paperback of normaal formaat. Text statistics houdt dan weer bij hoeveel woorden en karakters je hebt gebruikt en welke woorden het meest voorkomen in je manuscript. Ideaal om te controleren op stopwoorden of overmatig gebruik van bepaalde woorden.

sCRIVENER TIP 4.

Pure concentratie

 

Ik ben verschrikkelijk vlug afgeleid wanneer ik met een wordprocessor aan de slag ga. Al die menu’s… Al die mogelijkheden… Voor ik het zelf door hebt, verlies je tijd met allerlei technische zaken. Met de distraction free mode (F11) ben ik gered. Enkel het blanke blad en mijn tekst staren me aan. Niets kan me afleiden. Ik vlieg, meestal, vooruit en vul de leegte. Het internet lijkt veraf. De menu’s lijken verdwenen. En met één klik kan ik terug indien het nodig is om iets op te zoeken. Maar zelfs dat is meestal niet nodig. Rechts klikken en je krijgt een handige menu waarin je zowat alles vindt, dat je kunt nodig hebben.

sCRIVENER TIP 5.

Aantekeningen maken

Op eender welk moment kun je commentaar geven op het bestand waarmee je bezig bent. Dit wordt bewaard tot je het zelf verwijdert. Terwijl je je tekst schrijft, kun je reeds een deel van de revisie doen om later aan te passen. In de commentaar komt ook je naam en de datum en het tijdstip wanneer je dit maakt. Super handig om wat orde te scheppen in je eigen revisiewerk, of om een snelle revisie te laten uitvoeren door iemand die proefleest.

sCRIVENER TIP 6.

Nee aan het eeuwig zoeken

Elk bestand in een Scrivener-project is onmiddellijk te herkennen. Wil je weten hoever je zit met dat deel van je werk? Wil je in één oogopslag weten wat dat bestand nu is: een karakteruitwerking, een tijdslijn, een hoofdstuk, een subplot, enz…? Geef het bestand een label (bijvoorbeeld de naam van een karakter) en een status (bijvoorbeeld eerste kladversie) en je weet onmiddellijk waar je staat. En als je de bestanden bekijkt op je virtuele prikbord is deze informatie onmiddellijk zichtbaar. Je weet direct waarmee je verder aan de slag moet.

sCRIVENER TIP 7.

To tag or not to tag?

Net zoals in Evernote of in je blogposts kun je meerdere tags toevoegen aan elk bestand. Deze sleutelwoorden maken het dan ook super gemakkelijk om bijvoorbeeld alle bestanden samen te brengen, die zich afspelen aan het strand, of in 1952. Scrivener plakt alles aaneen en je kunt beginnen werken of opzoeken wat er voorheen precies gebeurd is, zonder je hele manuscript stuk voor stuk te moeten doorzoeken.

sCRIVENER TIP 8.

Research midden in je project

Webpagina’s, inspirerende foto’s, video’s of passende muziek? De notitie’s die je hebt verzameld met Evernote? Pdf bestanden of andere files? Drop het allemaal in je project. Scrivener is gemaakt om alles in één en dezelfde werkomgeving te kunnen doen, zodat je op de meest aangename manier verder kunt schrijven. Dit werkt een stuk beter in de OS X versie dan in de huidige Windows versie. Maar laadt dit je niet tegenhouden. Ook in Windows is veel mogelijk. En begin 2018 komt er een nieuwe versie uit van dit fantastisch programma, zodat deze toepassingen perfect zouden moeten werken in beide versies.

sCRIVENER TIP 9.

Globale revisie in Scrivener

 

 

In Scrivener kun je je volledige document (die eigenlijk bestaat uit een heleboel kleine bestanden) samen bewerken in de Scriveningsmode. Dit plakt de bestanden tot één document gescheiden door een stippellijn. Zo behoud je een maximaal overzicht. Als je dit document zo zou afdrukken is er geen stippellijn te zien. Je blijft de mogelijkheid hebben om bepaalde stukken van je manuscript te schrappen of te verplaatsen, zonder dat dit iets aan je basisdocumenten verandert. Dit maakt dat je meer kunt experimenteren, wat je creativiteit zeker ten goede zal komen. Je verliest niks. Alles blijft behouden, dus wanneer je plots beseft, dat je een schijnbaar overbodig stuk toch nodig hebt, activeer je deze gewoon opnieuw.

sCRIVENER TIP 10.

Scrivener stelt je document samen voor je!

Geen zin om te foefelen met marges, interlinie, lettertype, enz… ? Scrivener neemt de vervelende kantjes van het voorbereiden van een manuscript volgens de regels van de kunst op zich. Zelfs het printen van een verkoopbaar e-book in alle belangrijke formaten, of het printklaar maken van een fysiek boek neemt Scrivener op zich. In de compile functie kun je alle aanpassingen doen, zoals je uitgever of professor heeft gevraagd. En zoals steeds: dit zonder dat je documenten veranderen. Het is dan ook een fluitje van een cent om je oorspronkelijke manuscript klaar te maken voor verschillende media.

.

Probeer Scrivener zeker uit wanneer je een boek, scenario, eindwerk of boek wil schrijven.
Zelfs voor al mijn blogwerk zou ik met geen ander programma meer willen werken.

SCRIVENER VOOR WINDOWS

Scrivener Tool

SCRIVENER VOOR MAC OS X

Scrivener Tool