Wat wordt de nieuwe Google Plus ?

by | dec 5, 2015 | sociale netwerken | 0 comments

De Google Plus pagina van WWWild

De nieuwe Google Plus: eindelijk een succesverhaal?

GooglePlus-logos-02Vorige maand dook op je Google Plus pagina plots een pop-up op, die je de nieuwe versie van Google+ voorstelde. Je kan nu kiezen of je de oude of nieuwe versie wilt. Het is duidelijk dat men de veranderingen in stapjes wil doorvoeren. Maar waar gaat men naartoe?

Toen Google in juni 2011 met zijn sociaal netwerk uitpakte, werd dit gelanceerd als dé Facebook-killer. De eerste maanden zag het er goed uit, en dankzij de enorme naambekendheid van het moederbedrijf groeide dit netwerk sneller dan elk vergelijkbaar netwerk. Maar na een jaar werd reeds duidelijk dat Google veel te laat op de trein was gesprongen. Facebook had een te grote voorsprong opgebouwd en bleek niet in te halen.

Velen vreesden voor het einde van Google+. De meest succesvolle onderdelen van het netwerk kregen plots een eigen thuis. Google Foto’s sloeg aan bij de gebruikers, die er lustig foto’s mee deelden met hun kennissenkring. En ook Google Hangouts, waar je met vrienden kan chatten, berichten kan zenden en video-chatten, kreeg in 2015 zijn eigen stekje.

Google Plus kreeg intussen het allure van een kerkhof. Nu en dan goed voor een kort beleefdheidsbezoekje, maar voor de rest gebeurde er bitter weinig. Als het niet zo belangrijk was om op Google Plus aanwezig te zijn, om een goede rankschikking in de zoekresultaten te behalen, was het beestje allang overleden.

In november 2015 besloot Google het over een andere boeg te gooien. De nieuwe versie is strakker, bondiger en volledig responsive. De oude homepagina had 22.600 KB. nodig om zich te openbaren. De nieuwe lay-out doet het met amper 327 KB en laadt uiteraard bliksemsnel. Een nieuwe app voor IOS en Android werd uitgebracht, al haalt deze geen goeie reviews.

Google gokt op twee zaken om terug succes te hebben met zijn netwerk. In de eerste plaats zijn er de Communities (gemeenschappen). Dit is Google’s versie van een online forum en message board. Elke maand wint het systeem 1.2 miljoen nieuwe gebruikers! Communities is dus met een stevige opmars begonnen! De tweede pijler rust op de Collections (verzamelingen). Hiermee kun sinds 2015 je van alles delen met je vrienden. Net zoals, hmmm, inderdaad Pinterest. Samen moet dit leiden tot een meer op vriendenkringen gericht sociaal netwerk. Maar omdat Google de veranderingen stap per stap doorvoert, is het moeilijk het hele plaatje te overzien.

We blijven met pakken vragen zitten. Wat gebeurt er met de Circles (kringen) van Google+. Die zijn nog niet helemaal verdwenen maar zitten momenteel diep in de instellingen verborgen. Wat gebeurt er met de Evenementen? Die zijn nergens meer te bekennen in de nieuwe lay-out…

Hebben bedrijven nog een plaats op Google Plus? Binnenkort weten we waarschijnlijk meer. Google is, en blijft een zeer belangrijke speler op de internetmarkt. Wij houden je op de hoogte.

Voor een website die opbrengt !

Klik hier