Webdesign Trends 2017

by | jan 9, 2017 | responsive design, webdesign

Wat zijn de webdesign trends voor 2017?
We naderen het einde van het jaar, dus wordt het tijd om eens vooruit te blikken in de glazen bol en je te verbazen met voorspellingen voor 2017.
Uiteraard doe ik dit niet zomaar op goed geluk.

Eerst vroeg ik me af wat er klopte van mijn voorspellingen van vorig jaar in WEBDESIGN TRENDS 2016. Dat bleek behoorlijk mee te vallen. Verschillende voorspelde trends zetten zich nu nog steeds sterker door en dat zal zo zijn voor 2017.

Vervolgens heb ik gekeken wat in de laatste maanden een duidelijke trend is geworden, en wat er internationaal wordt voorspeld door media goeroe’s.

Webdesign Trends 2017 – 1. Smartphone design wordt nóg belangrijker

 

De sterke opmars van responsive design kwam er onder andere omdat steeds meer mensen hun mobieltje gebruiken om op het internet te surfen.

De smartphones worden ook steeds groter, en velen gebruiken enkel nog dit toestel om op het net te gaan.

Geen wonder dus dat deze trend voor aardverschuivingen zorgt in de wereld van de webdesign. Meer en meer ontwerpers starten de design van een website bij de mobiele versie, aangezien die het meest wordt bekeken!

Bovendien hechten de zoekmachines steeds meer belang aan de responsive design. Bij Google heeft het bijvoorbeeld een rechtstreeks effect op je ranking in de zoekmachine. Indien je website niet mobielvriendelijk is, kom je onherroepelijk lager te staan in de lijst van zoekresultaten. En dat is het laatste wat je wil!

Als je wil controleren of je website het goed doet op je mobieltje, klik dan hier.

Hieronder vind je een schermafdruk van het resultaat voor de website van WWWild. Elke website die door ons wordt opgeleverd moet deze test met glans doorstaan.

 

Webdesign trend 2017 – 2. Webdesign wordt soberder

Een bijkomend gevolg van het vorige is dat webdesign soberder wordt.
De boodschap die je wil brengen moet immers duidelijk zijn op het kleiner scherm van je GSM.
Meer en meer zie je grote firma’s in deze richting evolueren.

Een grote foto, dikwijls schermvullend met een slagzin, veelal in grote volle letters wordt de norm.

Met de grote doorbraak van Google Fonts zijn lettertypes beschikbaar die uitermate geschikt zijn voor grote koppen. Zo val je op en behoudt je website personelijkheid.

 

 

Google Design
Apple website

Webdesign trend 2017 – 3. Het jaar van de video

 

Bandbreedte wordt groter. Het internet surft steeds sneller en videocompressie wordt steeds beter.
Verwacht dus meer video’s, dikwijls schermvullend.

Volgens Hubspot zou in 2018 tachtig (80!) procent van het webverkeer uit video bestaan. Op die manier kan zeer visueel een sterk verhaal worden verteld, dat de aandacht van de surfer beter vasthoudt dan lange tekst.

Art, Copy & Code, Adidas en Harvest zijn enkele opvallende voorbeelden.

 

Webdesign trend 2017 – 4. Eén Pagina websites

Een ander gevolg van het groeiende belang van Smart Phones als toegang tot het internet is de groeiende nood aan websites die uit één lange pagina bestaan. Klikken op smartphones is nu éénmaal niet zo handig en scrollen gaat vlotter.

Denk maar aan het succes van parallax scrolling (vind je overal op deze site). Hoever je daarin kunt gaan, zie je bvb op deze site van Peugeot, een prachtig voorbeeld van visueel story telling.

Webdesign trend 2017 – 5. The Revenge of the Gradients

 

Gradients zijn volledig terug van weggeweest.

Waar de enige gradients, die je de voorbije jaren zag zeer subtiel waren, – denk aan de IOS iconen van Apple -, zijn die nu terug in volle glorie.
Niet subtiel dus, maar op volle kracht. Het meest komen ze voor als een overlay op foto’s, wat een prachtig effect teweeg kan brengen.

Hieronder vind je enkele voorbeelden.

 

 

Impossible Bureau
Interactive Sites

 

 

Voor een website die opbrengt !